Skład (2 porcje):
- Jogurt korzenny:
- Litr mleka
- Kubeczek jogurtu naturalnego
- Kawałek kory cynamonowej
- Kawałek laski wanilii
- Kilka (naście ;)) zierenek kardamonu
- Kawałek imbiru
- Kilka goździków
- (dobrze, kiedy część przypraw jest zmielona wtedy będą "naocznie" wyczuwalne w jogurcie)
- 2 mandarynki
- Cynamon i kandyzowane skórki pomarańczowe
1. Jogurt robimy dzień wcześniej - gotujemy mleko z wszystkimi przyprawami ok 0,5 godziny, pozostawiamy, aby ostygł do temperatury ok 40-50 stopni (temperaturę można sprawdzić "na palucha" :)), wyciągamy przyprawy, dodajemy jogurt,porządnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ew pod pierzynę na parę godzin. Kiedy nabierze konsystencji jogurtu, przekładamy do lodówki na parę godzin.
2. Mieszamy jogurt (dodajemy jeszcze skórki pomarańczowe), nakładamy razem z mandarynką i skórkami pomarańczowymi do naczynka, posypujemy cynamonem
1 komentarz:
Pyszne, ciekawa jestem smaku...
Zdjecie bardzo kuszace :)
Prześlij komentarz