niedziela, 30 listopada 2008

Korzenny agrest

Był w poście zbiorowym, ale zasłużył na specjalne potraktowanie, bo okazał się świetny :) W przyszłym roku pozycja obowiązkowa! Przepis wyszperałam kiedyś tutaj przy okazji nadmiaru agrestu, postanowiłam spróbować, jako, że nie przepadam za mdłymi dżemami agrestowymi, a i agrest był już dość dojrzały. Okazał siębyć strzałem w dziesiątkę - aromatyczny, nie mdły, idealny do pierników, pierniczków :)

Składniki
. 5 funtów dorzałego agrstu
. 4 funty brązowego cukru
. 2 szklanki octu winnego
. 2 łyżki goździków
. 3 łyżeczki cynamonu
. 3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia
Umyć i obrać agrest, smażyć z resztą składników, aż dżem będzie miał właściwą konsystencję, nałożyć do słoików.

Brak komentarzy: