niedziela, 30 listopada 2008

Korzenny deser jogurtowo - mandarynkowy

Czyli cytrusowa chwilka w korzenny weekend- jako że jedno z drugim bardzo pasuje. Nic skomplikowanego (chwilka to chwilka!).

Skład (2 porcje):
  • Jogurt korzenny:
  1. Litr mleka
  2. Kubeczek jogurtu naturalnego
  3. Kawałek kory cynamonowej
  4. Kawałek laski wanilii
  5. Kilka (naście ;)) zierenek kardamonu
  6. Kawałek imbiru
  7. Kilka goździków
  8. (dobrze, kiedy część przypraw jest zmielona wtedy będą "naocznie" wyczuwalne w jogurcie)
  • 2 mandarynki
  • Cynamon i kandyzowane skórki pomarańczowe

1. Jogurt robimy dzień wcześniej - gotujemy mleko z wszystkimi przyprawami ok 0,5 godziny, pozostawiamy, aby ostygł do temperatury ok 40-50 stopni (temperaturę można sprawdzić "na palucha" :)), wyciągamy przyprawy, dodajemy jogurt,porządnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ew pod pierzynę na parę godzin. Kiedy nabierze konsystencji jogurtu, przekładamy do lodówki na parę godzin.

2. Mieszamy jogurt (dodajemy jeszcze skórki pomarańczowe), nakładamy razem z mandarynką i skórkami pomarańczowymi do naczynka, posypujemy cynamonem

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Pyszne, ciekawa jestem smaku...
Zdjecie bardzo kuszace :)