niedziela, 23 listopada 2008

Bajgle na zakwasie

Znalazłam przepis na blogu evenki. Jako że od dawna miałam ochotę na bajgle, a w lodówce wesoło bąbelkowało sobie pół słoika zakwasu... Od razu wpadły mi w oko :) Idealne na śniadanie (rosną w lodówce) - nie spodziewałam się, że aż takie pyszne wyjdą :)

Przepis (Te ilości to raczej z przymrużeniem oka należy potraktować ;)):
- 693 g mąki pszennej
- 304 g zakwasu (u mnie żytni)
- 308 g zimnej wody
- 2,5 g (7/8 łyżeczki) drożdży instant
- 13,5 g (2 i 1/4 łyżeczki) soli
- 18 g (1 łyżka) cukru
- 15 g (4 i 1/3 łyżeczki) proszku słodowego - dałam trochę cukru, ciut melasy...
- 47 g mleka w proszku
- 1 łyżka sody do gotowania
- dodatki do posypania

Z 8 pierwszych składników zagnieść ciasto, zostawić na 10 min, ukulkać 10 kulek, znów odstawić na 10 min. W tym czasie przygotować blachy z pergaminem (w przepisie stoi jeszcze, że mają być posypane kaszą manną... ja jakoś nie widziałam potrzeby ;)) Z kulek zrobić bajgle (najlepiej wsadzając w środek palucha i obmacując brzegi) - a potem siup do lodówki. Rano nagrzać piekarnik do 230 stopni, zagotować wodę z sodą i wrzucać do niej poklika - na pół minuty, po czym włożyć do piekarnika i skręcić temperaturę do 200 stopni. Piec, aż się zarumienią ;)


6 komentarzy:

IZABELA pisze...

Witam!Piekne bajgle :) Zaciekawil mnie ten przepis szczegolnie ze jest wlasnie na zakwasie.

jabberwocky pisze...

szczerze polecam, przepyszne są:)

Anonimowy pisze...

Oj la la jakie piekne, a jak juz na zakwasie to musza byc przepyszne :))

margot pisze...

one są pyszne ,wiem bo już piekłam

Arabeska pisze...

A ja dopiero teraz tu trafiłam ;-)
Piękne wyszły te bajgle , cieszę się , że smakowały :-)

Anonimowy pisze...

After looking into a few of the articles on your site, I really appreciate your way of blogging.
I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking
back in the near future. Please visit my website
as well and tell me how you feel.
My page - nicer dicer