Skład:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 2 duże jogurty greckie (800g)
- 12 łyżeczek żelatyny
- ok 100ml mleka skondensowanego
- Cukier (wedle uznania)
Wykonanie:
Część porzeczek odłożyć do późniejszej dekoracji (parę garstek), resztę rozgotować z cukrem - ok 2/3 szklanki z nich przetrzeć przez sitko i odstawić. 10 łyżeczek żęlatyny rozpuścić w szklance wody. Połowę tej żelatyny dodać do jogurtu, razem z ok łyżką rozgotowanych porzeczek, zmiksować, resztę rozpuszczonej żelatyny wlać do porzeczek. Układać kolejno warstwy jogurtowe i porzeczkowe, schładzając każdą z nich. Kiedy wszystko odpowiednio zakrzepnie, wstawić foremkę na chwilę do gorącej wody, wyjąć nasz przysmak, wstawić na moment jeszcze do lodówki, żeby zakrzepło, w tym czasie podgrzać jeszcze raz przetarte porzeczki, dodać to nich w łyżeczki żelatyny. Kiedy podstygnie dodać jeszcze mleko - jak zacznie gęstnieć, polać przysmak i udekorować porzeczkami. Palce lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz