Składniki: (ja robiłam z połowy porcji)
- 1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
- 120 ml ciepłej wody
- 2 łyżki cukru pudru (dałam zwykły...)
- 75 dkg mąki pszennej
- 30 dkg mąki razowej
- pół łyżki soli
- 2 i poł szklanki ciepłego mleka
- 8 dkg masła
- 3-4 łyżki melasy (dałam matche)
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
Drożdże rozpusścić w letniej wodzie z łyżką cukru, odstawić na 5 minut. 40 dkg mąki pszennej resztę cukru i sól wymieszać. Dolewć drożdże, mleko i rozpuszczone ciepławe lekko masło. Mieszać powoli do uzyskania jednolitej masy.
Podzielić masę na dwie porcje:
- Do jednej porcji dodać resztę mąki pszennej i wyrabiać aż będzie elastyczne (jeżeli zajdzie potrzeba doleać wody bądź dosypć mąki tak by ciasto miało jednolitą konsystencję - nie lejącą!!). Uformować kulę i włożyć do miski natłuszczonej oliwą. Kulę obkręcić tak aby cała kula była obsmarowana delikatnie oliwą. Odstawić amy na godzinę.
- Do drugiej porcji ciasta dodać melasę, mąkę razową oraz siemie lniane. Dobrze wyrobić i potraktować jak pierwszą porcję ciasta.
- Pierwszą część ciasta rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na prostąkąt ok. 40x20 cm.
- Drugą porcję rozwałkowujemy w identyczny sposób jak pierwszą.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piec przez ok. pół godziny tem. 220*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz