
0k 450-500g ciasta zakwaszonego (żytniego)
ok 600g mąki pszennej (tj resztka orkiszowej, resztka pełnoziarnistej, dopełnione zwykłą białą do odpowiedniej konsystencji ;)
łyżka cukru brązowego
łyżka soli
łyżeczka sproszkowanej kolendry
pół szklanki ziaren orkiszu
pół szklanki płatków owsianych
Orkisz i płatki owsiane zalałam wrzątkiem, zostawiłam na noc. Rano wyrobiłam ciasto, zostawiłam do wyrośnięcia (ok 3h), ponownie wyrobiłam, przełożyłam do blaszek, gdzie rosło sobie jeszcze ok 2h, piekarnik nagrzałam do 200deg, piekłam ok 40min
3 komentarze:
Tak! Ja też dawno tego nie jadłam. A takie pyszne. Lubiłam też ubogą wersję chleba z cukrem, na działce, podczas zbierania stonki (!). Przywołałaś tym jedzeniem moje bardzo sentymentalne wspomnienia:-)
mniam, chleb z płatkami owsianymi, które uwielbiam.
i ta kanapka taka smakowita,
mój tata lubi chleb ze śmietaną;-)
A ja nigdy nie lubiałam ze śmietaną i cukrem. Wolałam śmietanę wypić prosto z butelki ;)
Prześlij komentarz