Wbrew pozorom nie chodzi o zwykłe ciepłe mleko - топленое молоко ogrzewa się kilka ładnych godzin w piekarniku (wtedy nazywa się Варенец), lub na małym ogniu. Mleko jest gotowe, kiedy stanie się wyraźnie gęste i przybierze beżowy kolor. Jest krówkowo mniamuśne i robi się na nim pyszny kożuch (to piszę ja, która nie cierpię kożuchów z mleka). Takie mleko można na przykład dodać do rosyjskiego czaju.
Z топленого молока można też przyrządzić кислое топленое молоко - zakwaszając je (tutaj советы) - ja akurat zrobiłam jogurt (tj dodałam jeszcze trochę zwykłego mleka, coby było więcej - a smak tego grzanego był i tak bardzo wyraźny)
...when you play the madhatter
15 lat temu
3 komentarze:
strasznie mnie zaciekawiło to mleko
o tak! moja wspolokatorka z czasow studiow jest bialorusinka i robila sobie takie mleko, a ja ze mam straszna awersje do mleka nawet nie sprobowalam...i teraz zaluje... pozdrawiam serdecznie:)
Krówkowy smak, to musi być pyszne, :) ale ja tez kożucha nie lubię... ;)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz