Chokoladboll kiedyś nazywały się negerboll, jednak ze względów wiadomych nazwę zmieniono. Czy naszego "murzynka" spotka ten sam los?
No ale do rzeczy :) Przepis wzięty z wikibooks:
Chokoladboll
8 dl płatków owsianych (błyskawicznych)
3 dl cukru (ja wzięłam trzcinowy)
90ml kakaa
1 tbsp cukru waniliowego
150g masła
90ml zimnej kawy
wiórka kokosowe tudzież inne rzeczy do obtoczenia
Wymieszać w misce płatki owsiane, cukier, kakao i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko z masłem (najlepiej rękami, potem i tak je ubrudzimy przy formowaniu kulek). Dodać kawę. Formować kulki φ30 i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem przynajmniej godzinę chłodzić w lodówce.
Chokoladboll to tradycyjne szwedzkie słodycze podawane do kawy (Szwedzi to straszni kawopijcy - na picie kawy mają specjalną nazwę: "fika" - która oznacza nie tylko samo spożywanie tego napoju, a jego znaczenie rozciąga się od randki po przerwę w pracy). Coby tradycji stało się za dość kawa musi być. Tyle, że po duńsku.
Kawa po duńsku
1l kawy
pół kubka rumu
kawałek kory cynamonu
3 łyżki cukru (ja brałam trzcinowy)
6 goździków
Zalać kawą pozostałe składniki, trzymać na małym ogniu przez 2h (u mnie - dzbanek i podgrzewacz).
...when you play the madhatter
15 lat temu
3 komentarze:
o taka inna wersja błyskawicznych kuleczek-ciasteczek owsianych
Trufelki, też robiłam ostatnio. :))
Pozdrawiam!
no to Fika, synek się ucieszy bo uwielbia płatki owsiane
Prześlij komentarz