niedziela, 8 marca 2009

Saffranspinnar med apelsinsmöfylling

Czyli szafranowe kręciołki z nadzieniem pomarańczowo-maślanym :)

Od wczoraj chodziło za mną coś słodkiego, ale nie miałam żadnego konkretnego pomysłu. W ramach poszukiwania inspiracji połączonych z nauką języka przejrzałam sobie szwedzką stronę Arli (mają tam mnóstwo rewelacyjnych przepisów, polecam). Te paluchy wydały mi się bardzo sympatyczne - i rzeczywiście - pyszne są :D

- 50g drożdży (ja dałam 2 opakowania instant)
- 100g masła
- 0,5l mleka
- 250g Arla Köket Kesella kvarg, lätt - tutaj raczej ciężko dostać ;) ale wydało mi się możliwe do zastąpienia serkiem sernikowym
- 1 g szafranu (nie mam tak czułej wagi, i chyba jednak dałam za mało)
- 150ml cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,7l mąki

- 75g masła
- cukier trzcinowy (w przepisie 50ml, ja dałam mniej, bo skórka była słodka)
- skórka z 1 pomarańczy (ja starłam kandyzowaną)
- łyżka soku pomarańczowego

Stopić masło, dodać mleko, zagrzać do temperatury ok 37deg, rozpuścić w tym drożdże. Następnie dodać serek, szafran, cukier sól i mąkę. Zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok 30min. Rozpłaszczyć ciasto (na ok 40x35cm - ja podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam na tyle, ile stolnicy starczyło ;)) Wymieszać masło ze skórką pomarańczy, cukrem i sokiem pomarańczowym, rozsmarować na cieście, i złożyć je na pół. Następnie pociąć na paski (w przepisie 30, mi wyszło więcej ale krótszych), skręcić je i zostawić na blasze na 20-30 min. Piec w 250 stopniach 8-10min (ja piekłam w niższej temperaturze, tak piekielna mnie zbyt przeraziła).

9 komentarzy:

Konsti pisze...

Ciekawy przepis, mam tylko jedno pytanie: ile tego serka trzeba dac?Pozdrawiam.

jabberwocky pisze...

o, dzięki, już poprawiam, zpaomniało mi się :D

margot pisze...

Bardzo mi sie podobają i je przetestuje wkrótce

asieja pisze...

śmieszne te kręciołki :-)

Anonimowy pisze...

Fajnie wyglądają takie pokręcone, z serkiem to na pewno super smakują. :)

Pozdrawiam!

Gosia Oczko pisze...

Rewelacyjne te kręciołki :) No i z szafranem :))

jabberwocky pisze...

Dzięki :) Naprawde sa super, na wielkanoc tez napieke :) Margot nie zapomnij sie pochwalic :D

ewa pisze...

Bardzo ciekawe i co bardzo istotne "szybkie" przepisy.
Jenda prosba: czy moglabys zmiec sposob pisania/podawnia ilosci ? chodzi o to zebys robila odstep pomiedzy iloscia i miara Np zamiast 1,1L pisz 1,1 L
250g lub 250 g przepis bedzie wtedy znacznie latwiej czytelny

Anonimowy pisze...

Bardzo ciekawe kręciołki :) Składniki zapowiadają pyszny smak.