Na koniec tygodnia skandynawskiego - z pełnoziarnistą mąką, w ogniu piekielnym wypieczone - true oldschool swedish kardemummaskorpor :) Przepis stąd.
25g drożdży (ja dałam paczkę instant)
szklanka dl mleka
75 ml masła
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru
3/4 łyżki świeżo zmielonego kardamonu
3 szkl mąki pszennej (tutaj 2:1 pełnoziarnistej:zwykłej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem. Dodać kardamon, sól i tłuszcz. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać płyn, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść, uformować 30 bułeczek, zostawić na 20 min do wyrośnięcia. Piec ok 8 min w 225 stopniach. Kiedy ostygną, poprzekrawać i piec jeszcze chwilę, aż się zarumienią, następnie suszyć w 75 stopniach, przewracając od czasu do czasu.
Kurcze dobre to. Śmiem nawet rzec, że pyszne :)
...when you play the madhatter
15 lat temu
4 komentarze:
A po co je trzeba przekrawać? ;)
Coś jak sucharki tak?Jej to fajna rzecz .
margot: dokładnie :) Można je porównać do skorporów Dan Cake - jeśli chodzi o typ - tj kształt i chrupkość (choć te wiadomo, własnoręcznie robione lepsze - i ten kardamon... :)
zemfi: dla tego, że wtedy masz z 1 buły 2 piętki :D Dobrze wysychają i fajnie się przyrumieniają
Aha! :)
Prześlij komentarz