Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko (małe)
2-3 łyżeczki wody
szczypta (duża) soli
duża garść ziół – tymianku, bazylii, rozmarynu – drobno posiekać
Przesianą mąkę rozetrzeć z masłem i ziołami na dodać lekko ubite widelcem jajko rozmieszane z wodą, zagnieść i zrobić kulę. Schłodzić w lodówce , podzielić na dwie równe części, rozwałkować, przełożyć do natartych masłem form. Nakłuć widelcem, przykryć papierem, zasypać fasolą
dobrze dogniatając brzegi , wstawiać do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Piec aż brzegi lekko się zarumienią, następnie wyjąć papier razem z fasolą i podpiec aż zarumieni się środek.
Nadzienie:
¾ kg grzybów (oryginalnie maślaki, ja dałam podgrzybki)
25 dag koziego białego sera
300 ml śmietany 12% (mi zabrakło, dałam jakieś 100 ml ;))
duża garść drobno posiekanych ziół
sól, pieprz
1 jajko
6-7 posiekanych pomidorów suszonych z oliwy
Grzyby usmażyć, przestudzić, wymieszać z resztą składników, doprawić. Nadzienie podzielić na dwie części, wyłożyć na podpieczone spody, Piec w 180stopniach do zrumienienia.

Było pycha :)
jedni 'cierpią' na jego nadmiar,
OdpowiedzUsuńa inni (ja) nawet go nie próbowali
o serze mówię
zjadłabym taka tartę , lubię grzyby
a ja uwielbiam tarty, uwielbiam ser al nie lubie grzybow... hihi :]
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńW związku z tym, iż nie mogę znaleźć na blogu bezpośredniego kontaktu do Ciebie pozwól, że tutaj, w paru zdaniach przekażę Ci moją wiadomość.
Chciałbym poinformować, iż do dnia 15 grudnia 2010 roku trwa konkurs kulinarny pod nazwą „Gęsina w blogosferze”. Udział w nim, to nie tylko niepowtarzalna szansa na wypromowanie własnego bloga, ale przede wszystkim okazja zdobycia wspaniałych nagród.
Zapraszam do zapoznania się z zasadami konkursu http://www.gesina.pl/konkurs-blogosfera i próby swoich sił w przyrządzaniu gęsiny.
Z pozdrowieniami,
blogi@gesina.pl
wow coś w sam raz dla mej rodzinki, super dzięki
OdpowiedzUsuńz kozim serem, ciekawe...szkoda, że nie można go dostać prawie nigdzie
OdpowiedzUsuńThanks for post. It’s really informative stuff.
OdpowiedzUsuńI really like to read.Hope to learn a lot and have a nice experience here! my best regards guys!
Wygląda pysznie chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńDodaje się do obserwatorów i liczę na rewanż a-szafa.blogspot.com ;))
This is often like receiving 15 sets of dumbbells in a single since you can immediately alter the excess weight of each dumbbell with all the flip
OdpowiedzUsuńof a knob.
my weblog - http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/free-weights-sale/