Przepis (Te ilości to raczej z przymrużeniem oka należy potraktować ;)):
- 693 g mąki pszennej
- 304 g zakwasu (u mnie żytni)
- 308 g zimnej wody
- 2,5 g (7/8 łyżeczki) drożdży instant
- 13,5 g (2 i 1/4 łyżeczki) soli
- 18 g (1 łyżka) cukru
- 15 g (4 i 1/3 łyżeczki) proszku słodowego - dałam trochę cukru, ciut melasy...
- 47 g mleka w proszku
- 1 łyżka sody do gotowania
- dodatki do posypania
Z 8 pierwszych składników zagnieść ciasto, zostawić na 10 min, ukulkać 10 kulek, znów odstawić na 10 min. W tym czasie przygotować blachy z pergaminem (w przepisie stoi jeszcze, że mają być posypane kaszą manną... ja jakoś nie widziałam potrzeby ;)) Z kulek zrobić bajgle (najlepiej wsadzając w środek palucha i obmacując brzegi) - a potem siup do lodówki. Rano nagrzać piekarnik do 230 stopni, zagotować wodę z sodą i wrzucać do niej poklika - na pół minuty, po czym włożyć do piekarnika i skręcić temperaturę do 200 stopni. Piec, aż się zarumienią ;)

Witam!Piekne bajgle :) Zaciekawil mnie ten przepis szczegolnie ze jest wlasnie na zakwasie.
OdpowiedzUsuńszczerze polecam, przepyszne są:)
OdpowiedzUsuńOj la la jakie piekne, a jak juz na zakwasie to musza byc przepyszne :))
OdpowiedzUsuńone są pyszne ,wiem bo już piekłam
OdpowiedzUsuńA ja dopiero teraz tu trafiłam ;-)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły te bajgle , cieszę się , że smakowały :-)
After looking into a few of the articles on your site, I really appreciate your way of blogging.
OdpowiedzUsuńI bookmarked it to my bookmark site list and will be checking
back in the near future. Please visit my website
as well and tell me how you feel.
My page - nicer dicer