
Przepis
ziemniaki - ok 800g
butelka żurku
pół główki czosnku
2 cebule
marchew, seler, pietruszka
ziele angielski, majeranek, sól, pieprz
koperek
olej
kwaśna śmietana (ewentualnie)
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, ziemniaki, warzywa i przyprawy zagotować (w 2-l garnku), kiedy będą miękkie dodać cebulę i żurek, poczekać, aż się zagotuje. Podawać z koperkiem; można na talerzu rozbełtać z łyżką śmietany (ja akurat nie miałam).

Ochhh żur! :))
OdpowiedzUsuńpozdrówka!
hehe
OdpowiedzUsuńJa za zurem ;) nie przepadam, bo u mnie w domu raczej sie nie pojawial, ale moja druga polowa baaardzo lubi i chetnie zjada ta zupke :)
Jabberwocky, nie pochodzisz czasem z Łodzi? :-) Bo słyszałam, że zalewajka to typowo łódzka potrawa.
OdpowiedzUsuńdobromila: nie :) Zalewajkę znam stąd, żę często robiła ją moja ciocia-babcia (poczhodząca spod Częstochowy)
OdpowiedzUsuńhmmm z kolei wikipedia podaje, że zalewajka pochodzi z kieleckiego (ale nie ma źródeł więc się nie liczy ;)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA ja trafiłam w książkach i na zalewajkę po poznańsku i kielecką w czasie polskiego tygodnia! :)
OdpowiedzUsuńpozdrówka!
Sorencjo Jabberwocky za bałagan, ja pokasowałam te swoje komentarze, bo mi się wysłało razy 3.
OdpowiedzUsuńpozdrówka!
Wygląda zachęcająco, na pewno warto tego spróbować. Niezły przepis na zalewajke znalazłam też ostatnio na http://kuchnia.netbird.pl/a/296/9234,1, wypróbowałam i muszę powiedzieć, że wyszedł rewelacyjnie. Polecam.
OdpowiedzUsuń